Vrouwen die vragen, worden overgeslagen

Posted by on Sep 30th, 2016 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Dat het salaris van mannen en vrouwen verschilt, zelfs als ze exact hetzelfde werk doen, is al jaren bekend. Maar waarom lopen de beloningen zo uiteen? Een veelgehoorde verklaring is dat mannen betere onderhandelaars zijn. Ze vragen gewoon om meer loon, terwijl vrouwen bescheiden hun mond houden. De personeelschef, onder de indruk van de mannelijke dadendrang, zet daarom een handtekening onder een hoger loon voor meneer.

werkstress-kopieEen logische verklaring, die echter van geen kanten klopt. Tot die conclusie komt de University of Warwick (GB), in samenwerking met enkele universiteiten. Medewerkers van de zakenuniversiteit kwamen tot die slotsom na het bestuderen van de Australian Workplace Relations Survey. Dat is een groot onderzoek dat ieder jaar wordt gehouden onder Australische werknemers. Ze worden over ieder aspect van hun werk tot in detail ondervraagd.

Uit de data van dat onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen om loonsverhoging vragen, maar dat mannen de gevraagde extra vergoeding 25 procent vaker krijgen. Daarbij is al gecorrigeerd voor het feit dat vrouwen vaker in deeltijd werken en dus minder snel in aanmerking komen voor meer geld. Er is geen enkele aanwijzing dat vrouwen bescheidener zouden zijn of het onderwerp loonsverhoging niet aan durven snijden.

Wat blijft er dan over? Volgens de onderzoekers logischerwijs alleen discriminatie. We schatten vrouwen minder hoog in en vinden dat ze daarom ook met minder geld toekunnen. Dat vooroordeel neemt toe met leeftijd, de onderzoekers ontdekten ook dat jonge vrouwen vaker wél een loonsverhoging krijgen, maar dat boven hun veertigste de kans op extra geld snel afneemt, terwijl mannen dan juist succesvoller worden.

Of dat laatste fenomeen een kwestie van leeftijdsdiscriminatie is, of dat vrouwen steeds beter worden in onderhandelen, valt uit de data niet op te maken. Zeker is dat vrouwen het mes wat vaker op tafel mogen leggen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van populair-wetenschappelijk persbureau FAQT.nl.

Share

Comments are closed

Photo Gallery