Vrouwen en mannen lijken meer op elkaar

Posted by on Mar 8th, 2015 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Loop een gemiddelde universiteit in en ga naar de afdeling waar talen en communicatie worden onderwezen: je zult er vooral meisjes zien. Ga naar de afdeling waar ze zich met wiskunde bezig houden: daar lopen hoofdzakelijk jongens. Het is een bekend verschil, maar wel eentje dat aan het afnemen is in sommige landen. Waarom? Een Oostenrijks onderzoeksteam heeft ontdekt dat het te maken heeft met het algemene opleidingspeil. Het populair-wetenschappelijke persbureau Faqt bericht hierover op MSN.

Hoe hoger een land gemiddeld is opgeleid (dus niet alleen een paar individuen, maar het hele land) hoe kleiner de mentale verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen worden beter in taal, vrouwen beter in rekenen. Dat ontdekte het Internationales Institut für angewandte Systemanalyse (IIASA) na bestudering van gegevens uit het Share programma. Dat houdt meetgegevens bij over 31.000 mannen en vrouwen van 50 tot 84 jaar oud uit 13 Europese landen.

Zo zijn mannen de afgelopen decennia duidelijke beter geworden qua woordenschat. In noordelijk Europa, waar de opleidingskansen van mannen en vrouwen vrijwel gelijk liggen, is het verschil tussen vrouwen (die oorspronkelijk een betere woordenschat hadden) en mannen op een haar na verdwenen. In zuidelijke Europa, waar vrouwen nog steeds minder kans krijgen wat betreft opleidingen, is het verschil er nog wel.

Hetzelfde is te zien op het gebied van rekenen. Daar maken juist vrouwen een inhaalslag als ze meer kansen krijgen. In noordelijk Europa zijn vrouwen gemiddeld veel beter geworden. Één geslachtsverschil blijft ondanks opleidingen overeind: kortetermijngeheugen. Wie mannen en vrouwen vraagt een opgelezen woordenlijst te herhalen, krijgt van vrouwen gemiddeld meer woorden te horen, hoe een land ook is opgeleid.
Het onderzoek is gepubliceerd in Pnas.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery