Vrouwen gaan voor grotere deeltijdbanen

Posted by on Mar 7th, 2012 and filed under CARRIÈRE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

In 2011 hadden bijna 3,3 miljoen vrouwen een baan van 12 uur per week of meer. Dat zijn er ruim 460 duizend meer dan in 2002. Vooral het aantal vrouwen met een deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week nam toe. Dit bericht het CBS vandaag.

 

Grote deeltijdbaan in de lift
Van 2002 tot 2011 steeg de arbeidsparticipatie van de bevolking van 15 tot 65 jaar van 64,5 procent naar ruim 67 procent. Deze toename is volledig toe te schrijven aan vrouwen. In 2002 had nog 53 procent van de vrouwen een baan van 12 uur of meer per week, in 2011 was dat ruim 60 procent. De groei heeft zich vrijwel volledig voorgedaan in deeltijdbanen van 20 tot 35 uur per week. In 2011 had bijna een derde van alle vrouwen van 15 tot 65 jaar zo’n grote deeltijdbaan. Tien jaar eerder was dat nog een kwart.

Bijna de helft van de vrouwen met een deeltijdbaan kiest hiervoor om ook tijd te steken in zorg en huishouden. 23 procent van de vrouwen met een grote deeltijdbaan en 17 procent van de vrouwen met een kleine deeltijdbaan (12 tot 20 uur) willen geen voltijdbaan.

Ook opleiding reden voor deeltijd

In 2011 waren er ruim 530 duizend vrouwen zonder werk of met een kleine baan tot 12 uur per week die niet (meer)

Opmerkelijk is dat het percentage vrouwen met een volledige baan constant blijft, de groei zit 'm in grote deeltijdbanen.

konden of wilden werken. Vrouwen met een kleine baan zeiden het vaakst (57 procent) dat dat niet kon vanwege een studie of opleiding, terwijl de niet-werkende vrouwen vooral ziekte of arbeidsongeschiktheid (29 procent) als reden noemden.

Beeld: © Sebastiangh | Dreamstime.com

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery