Vrouwen goed af in Nederland

Posted by on Nov 9th, 2010 and filed under POLITIEK. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Volgens de nieuwe Human Development Index van de Verenigde Naties,  een overzicht van hoe landen zich ontwikkelen, doet Nederland het best aardig. Voor de index wordt niet alleen gekeken naar economische groei, maar ook naar onderwijs, gezondheidszorg, gelijkheid tussen man en vrouw, inkomensongelijkheid. Het lastige van de grote hoop waarop de VN alle mensen van de wereld gooit in dergelijke indexen is dat – ook al zijn alle wereldburgers gelijk – het toch altijd een beetje appels met peren vergelijken is. Zeker in het geval van vrouwen.Stoute vrouw Kevin van Lierop1

Nog veel te winnen

In de HDI voor vrouwen worden drie criteria meegewogen om hun gelijkheid te meten: hun politiek rechten en empowerment, arbeidsmarktkansen en geboortebeperking en -zorg. Hoe mannen op het laatste terrein zouden kunnen meedingen om gelijke rechten is de vraag, maar we nemen aan dat het om gelijke rechten op gezondheid voor mannen en vrouwen gaat.

Nederland scoort natuurlijk goed op het vlak van gezondheidszorg, net als andere westerse landen  (ook al staat de thuiszorg rond bevallingen ter discussie). Toch blijkt uit onderstaand staafdiagram dat er nog veel te winnen valt op dat terrein – zie de lange blauwe staven die voor ‘verlies’ staan: toch nog 77 procent voor ontwikkelde landen en zelfs 88 procent voor Europa en Centraal Azië (al zal de laatste regio daar vooral voor verantwoordelijk zijn).

Diagram sekseongelijkheidDe groene staven staan voor politieke betrokkenheid van vrouwen; daarin wordt Europa (en Centraal Azië) voorbij gestreefd door Oost-Aziatische landen, Latijns-Amerika en de Cariben. Op de arbeidsmarkt kunnen vrouwen in ontwikkelde landen natuurlijk rekenen op een zekere gelijkheid. Negatieve uitschieters in alle drie criteria zijn de Arabische landen en Zuid-Azië (onder meer Indonesië).

Uit de top 10 meest gelijke landen van de VN blijkt nog eens dat de uitkomst een kwestie van criteria en weging is. Het gaat hier om het aandeel vrouwen in het voortgezet onderwijs, de man/vrouw-verhouding in het parlement en sterfte in kraambed.

Top 10 meest gelijke landen

  1. Zweden
  2. Finland
  3. IJsland
  4. Cuba
  5. Nederland
  6. Argentinië
  7. Noorwegen
  8. Costa Rica
  9. België
  10. Rwanda

Beeld: Kevin van Lierop

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery