Vrouwen helpen wel mannelijke medewerkers

Posted by on Apr 11th, 2011 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

De moeder van alle bijenkoninginnen, Joan Collins in Dynasty.

Mannen zijn beter af met een vrouwelijke baas dan vrouwen. Dit blijkt uit een nieuwe psychologische studie aan de universiteit van Cincinnati. Mannelijke ondergeschikten ontvangen meer steun en coaching van hun vrouwelijke leidinggevende. Ook krijgen ze meer promotiekansen. Vooral in een werkomgeving met veel mannen, hoeven medewerksters op weinig steun te rekenen als een vrouw de leiding heeft – eerder op tegenwerking.

Dit mechanisme noemen de onderzoekers het “bijenkoninginnensyndroom”. Vrouwen wensen geen concurrentie, vooral niet in een omgeving met veel mannen waarin zijzelf makkelijk opvallen en dat zo graag houden.

Onderzoeker David Maume verklaart in de Daily Mail dat er nog veel misvattingen bestaan over leiderschap, mannen en vrouwen.

“In de populaire media en in veel studies staat dat vrouwen betere leiders zijn dan mannen omdat zij meer steun geven, verantwoordelijkheden makkelijker delen en de carrières van ondergeschikten zouden stimuleren, vooral die van vrouwen. Uit deze studie blijkt dat juist mannen veel meer steun genieten van vrouwelijke bazen en daardoor ook optimistischer zijn over hun promotiekansen.”

Vrouwelijke managers dragen dus weinig of niets bij de carrièrekansen van vrouwen. Maume: “Wie verwacht dat de komst van vrouwelijke leidinggevenden zorgt voor een dramatische veranderingen in de verhouding tussen baas en medewerker zal bedrogen uitkomen.”
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Social Science Research. Eerder berichtte CEOme.nl over het venijn dat tussen vrouwen kan bestaan op basis van uiterlijk.

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery