‘Vrouwtjes’ zijn de sigaar

Posted by on Mar 8th, 2015 and filed under OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Door Philip Dröge, hoofdredacteur van Faqt.nl

Taal is een nuttig middel om zaken te verbloemen. Je noemt het geen ‘bezuinigingen’, maar je spreekt natuurlijk van ‘ombuigingen’. De koningin is in 1940 niet laf ‘gevlucht’ naar Londen, nee ze ‘week uit’. Weasel words, noemen de Amerikanen dat, woordjes die feitelijk niet zo veel verschillen van een neutralere term, maar de hele teneur van een gesprek of een tekst drastisch kunnen veranderen.

Een van de ergste weasel words is zonder twijfel ‘vrouwtje’. De mensen die dit woord bezigen, hebben het vrijwel nooit over een dame met een groeistoornis die niet langer wordt dan 1,40 meter. Nee, het is een term die meestal van stal komt als het gaat om een gewone vrouw van gemiddelde lengte. Op het werk heet zo iemand al snel een ‘collegaatje’, als in ‘dat collegaatje van de administratie’.

Gezellige giebel
In mijn ervaring zijn de meeste mensen die het woord gebruiken zelf vrouw. Ik maak er altijd een punt van om te vragen waarom ze het woord in de mond nemen om een andere vrouw aan te duiden. In de meeste gevallen krijg ik dan een niet-begrijpende blik. Hoe bedoel ik ? Waarop mijn wedervraag luidt: is de dame in kwestie een lilliputter? Moet ze op een stoel staan om boven de tafel uit te komen? Nee, dat is het nooit.

Een goede reden voor dit taalgebruik hebben de meeste vrouwen niet. In een zeer openhartige bui willen ze nog wel eens vertellen dat ze ‘vrouwtje’ gebruiken om een dame aan te duiden met een wat lagere status, een part-timer die eenvoudig werk doet. Een gezellige giebel met niet te veel inhoud die in de eerste plaats moeder wil zijn. Maar ik heb de term zelfs horen vallen toen het ging om een kinderloze collega-journalist met een komeetachtige carrière.

‘Vrouwtje’ is juist een woord dat letterlijk klein houdt. Het is een calvinistische term, een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-woord.

Mannetjes, die zijn er natuurlijk ook, maar die term is juist positief. Het zijn handige werklieden, die je laat komen voor een reparatie. Interpolis maakt er zelfs reclame mee: je kunt  ‘preventiemannetjes’ bestellen.

‘Vrouwtje’ is juist een woord dat letterlijk klein houdt. Het is een calvinistische term, een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-woord. Het verdeelt de wereld in mannen, die je serieus moet nemen, en vrouwtjes, die figuurlijk zo klein zijn, dat je ze onder de voet kunt lopen. Als de emancipatie door één ding verder geholpen kan worden, dan is het dat we vanaf nu afspreken dat we het woord ‘vrouwtje’ nooit meer gebruiken.

Tenzij we het over een dame met een groeistoornis hebben natuurlijk.

Philip Dröge is hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke site Faqt.nl en is afgestudeerd taalkundige.

Follow Faqtman on Twitter

Vrijdag 23 september komt CEO me! uit. Ondertitel: Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen. Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?

Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Reserveer hier alvast het boek. Kopers die vóór de publicatiedatum het boek bestellen, ontvangen een toepasselijk presentje.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery