De zelfstandige: eerst zielepiet, nu graaier

Posted by on Oct 29th, 2014 and filed under ONDERNEMEN, OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

De ZZP’er: gisteren nog een zielepiet (volgens PvdA), vandaag alweer een graaier van formaat. De zelfstandigenaftrek moet verdwijnen.

Door Mirjam van Immerzeel

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-people-together-image21719427Speciaal voor de heren Lodewijk Asscher en Eric Wiebes (VVD nota bene) een lesje ondernemerschap anno 2014. Want wat is ook alweer een ondernemer en waarvoor is de zelfstandigenaftrek ook alweer bedoeld? Ik schrijf wel vaker over ondernemerschap en toevallig heb ik een eigen bedrijf. Laat ik alvast een tipje van de sluier oplichten: die aftrek is er ter compensatie van de extra risico’s en lasten die ondernemers lopen cq dragen.

1) ondernemers lopen ondernemersrisico;
2) ze kunnen minder aanspraak maken op allerlei (vaak verborgen) sociale en fiscale regelingen;
3) ze moeten zelf hun kennis en kunde up-to-date houden en uit eigen zak investeren. Dus er zijn geen gesubsidieerde opleidingspotten (denk aan bedrijfschappen ed) en andere voordeeltjes zoals werkgevers die hun werknemers bieden (gratis dan wel fiscaal vriendelijk);
4) hun winst is niet vrij besteedbaar omdat ondernemers zelf voor pensioen moeten sparen, en zelf het risico op ziekte en arbeidsongeschiktheid moeten afdekken.

Ik geef voorbeeldje bij punt 2, en citeer daartoe een bericht van beroepsvereniging NVJ.

“Vorige maand werd bekend dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 6,3 miljoen euro vrijmaakt voor het sectorplan Uitgeverijbedrijf. Met een eigen bijdrage van de uitgeverijbedrijven komt er een totaalbedrag beschikbaar van 12,6 miljoen euro voor scholing, coaching, loopbaanontwikkeling en van-werk-naar-werk-trajecten voor werknemers binnen de uitgeefsector. De bijdrage aan de ontwikkelingen van de journalistiek bestaat uit:

– 2 miljoen euro om te besteden aan scholing voor journalisten;
– 100.000 euro voor zzp’ers

U ziet het verschil wellicht. Leuk om te weten: er zijn zo langzamerhand meer zelfstandige journalisten dan journalisten in dienst.
Er komen echt niet meer banen in loondienst bij door de zelfstandigenaftrek af te schaffen. Maar misschien ziet u liever mensen in de warme schoot van de overheid (Bijstand) dan mensen die prima hun eigen broek kunnen en willen ophouden. En daarbij: wat meer respect voor mijn collega zelfstandige ondernemers zou u niet misstaan. Van zielpiet naar graaier, hoe bedenk je het.

Share

Comments are closed

Photo Gallery