Zijn mannen nu het haasje?

Posted by on Nov 28th, 2015 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Na decennia waarin politici probeerden vrouwen te verheffen, is het nu de beurt aan mannen. De Europese Unie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland hebben een wetenschappelijk rapport besteld over de rol van mannen in de samenleving. Belangrijkste conclusie: in alle landen van Europa doen jongens het slechter dan meisjes op school. Als oorzaak wordt het ‘feminiene’ onderwijssysteem genoemd.

Mannen staan ook bloot aan meer geweld en ze krijgen in geval van scheiding veel minder rechten als het om hun kinderen gaat, zo ontdekte het Kilden Instituut uit Noorwegen dat de studie uitvoerde. Ook is er sprake van homofobie, hoewel dat natuurlijk maar een klein deel van de mannen aan gaat.
In noordelijk en westelijk Europa constateerden de onderzoekers een grote wens van mannen om meer bij hun gezinnen te worden betrokken. In die landen verschuift de rol van mannen van ‘kostwinner’ naar ‘liefdevolle verzorger’, zo constateert het rapport. Vooral in oostelijk Europa verzetten mannen zich tegen die nieuwe rol. Pioniers die wel een pappadag opnemen worden bespot.

De onderzoekers pleiten voor meer gelijkheid tussen de seksen. Ze willen dat de EU wetten en regels aanneemt die alle werkgevers in Europa verplichten om mannen meer ruimte te geven voor zorgtaken. Ze halen onderzoek aan waaruit blijkt dat mannen met een minder traditionele rol gezonder zijn. Ook zouden dergelijke kerels minder vaak zelfmoord plegen. Deze onderzoeken zijn tevens van het Kilden Instituut.

Dit artikel is met toestemming van Faqt overgenomen, online populair-wetenschappelijk magazine.
Beeld: MikeBaird, Flickr.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery